2019
În anul 2019, în cadrul proiectului au fost realizate: un grup de suport, opt evenimente sociale și întâlniri comunitare, patru ateliere cu persoane trans, 27 de sesiuni unu-la-unu, un târg de joburi cu angajatori LGBTQ-friendly – Unicorns@Work, un ghid pentru angajatori și addendum de bune practici. AICI puteți găsi mai multe informații și o galerie de fotografii de la prima ediție.
Prima editie Unicorns@Work a avut loc pe 18 noiembrie 2019, la Qreator.
Formatul evenimentului nostru are 3 componente:
Gender-Blind Recruitment, Please: targ de locuri de munca pentru persoane lgbti+, precum si pentru rudele si prietenii acestora.
T-Talks: persoane trans vorbesc despre intersectiile dintre identitatea lor de gen si traiectul lor socio-profesional.
Let's Walk the Talk, Romania! conferinta HR pe tema managementului diversitatii de gen si a incluziunii persoanelor cu identitati si orientari romantice neconforme cu normele stereotipice
In plus, la prima noastra editie am lansat doua realizari importante ale comunitatii transgender, aliatilor, si echipei TRANScendent:
Spotul campaniei de promovare a incluziunii persoanelor trans pe piata muncii, intitulat Munca NU are gen - realizat de Ilinca Ciobanu si Mihnea Ciulei si Ghidul angajatorilor in editie pilot, pe care il regasiti mai sus.
T-TALKS 2019
Prima editie Unicorns@Work s-a incheiat cu discursurile motivationale a 3 dintre internii TRANScendent.
Flori, Ellie si Damon si-au prezentat atat povestile de viata, cat si traiectul si aspiratiile lor profesionale.
Fiecare dintre ei a avut un mesaj puternic pentru comunitatea trans, sau pentru comunitatea angajatorilor - sau amindoua.
Momentul 'Auditie cu Andrei Serban pentru 'puritatea intruchipata' a fost un moment teatral pregatit pe ultima suta de metri de comunitatea trans si actorul si regizorul Andrei Serban (o coincidenta de nume care ni s-a parut serendipitatea intruchipata), ca replica la transfobia profesorului si regizorului Andrei Serban, proaspat demisionat de la Universitatea Columbia, NY
- transfobie afisata de acesta ca un act de bun simt si chiar de eroism
- si din pacate elogiata discret la postul public de televiziune cu doar o saptamana inainte de prima editie Unicorns@Work.
A doua candidata la 'puritatea intruchipata' a fost o femeie trans, care a rostit acest monolog:
"Eu am ales monologul de sinucidere al Julietei. Am ales acest monolog deoarece vad o legatura puternica intre sinuciderea julietei si sinuciderea unei fete trans care a lasat o marturie putetnica in urma ei acum 4 ani:
Leyla avea 16 ani in dimineata in care s a aruncat in fata unui camion pentru a inceta abuzul si izolarea sociala la care ea supusa de parinti.
Dupa moartea ei, pe reteaua ei de socializare a fost programata dinainte sa apara o postare.
Leyla ne spune ca a programat postarea asta pentru ca vrea sa fie sigura ca moartea ei va intra in statistica de sinucidere a persoanelor trans. Ca societatea sa vada aceste statistici si sa le resolve.
Julieta, la fel ca Leyla, a refuzat sa traiasca cu constrangerile societatii asupra fiintei ei, iar sinuciederile lor sunt sunt un act final de protest si de refuz. Asta nu stie si nu intelege domnul Andrei Serban, cautatorul "puritatii intruchipate."
Si acum, ca sa inchei acest protest al comunitati trans fata de transfobia dl Andrei serban, as dori sa va recit o bucata din monologul de sinuciderea al julietei si va rog sa va ganditi la Leyla in timp ce il ascultati.
Oh happy dagger!
This is thy sheath;
there rust,
and let
me
die."