Se apropie Transgender Day of Visibility - sau TDoV, cum se spune pe scurt.
Pe romaneste, TDoV inseamna ziua (Internationala) a vizibilitatii persoanelor trans.
Incepand din 2009, aceasta zi este sarbatorita pe 31 martie in toata lumea.
La noi, mai consecvent de prin 2014-2015.
De TDoV2020, va invitam sa cititi portretele unor persoane trans si nonbinare din Romania, pentru a celebra impreuna vietile trans si pentru a incepe sa cultivam in societatea romaneasca respectul REAL pentru diversitatea de gen.
Indiferent ca sunt vizibili sau stealth, membrii comunitatii trans se confrunta cu dificultati enorme in viata de zi cu zi, de la umiliri pana la violenta si negarea accesului la servicii de educatie sau sanatate.
Persoanele trans si nonbinare din Romania nu se bucura de nici un fel de recunoastere sau cadru legal care sa le asigure siguranta fizica si emotionala in sistemul educational sau cel de sanatate, ca sa nu mai vorbim de spatiul public.
Astfel, sa te expui ca persoana trans in Romania anului 2020 e un act de mare curaj, care adesea comporta riscul de a fi dat afara din scoala, de la serviciu, de a fi abuzat adesea chiar de fortele de ordine sau de personalul medical care trebuie sa-ti asigure protectia si siguranta. De aceea, multe persoane trans aleg sa ramana stealth, adica sa nu traiasca in societate ca genul cu care se identifica.
Azi celebram forta tuturor persoanelor trans, indiferent ca sunt vizibile sau stealth, si cerem autoritatilor romane sa ia masurile necesare pentru recunoasterea si protectia diversitatii de gen.
De TDoV, cateva voci de super-eroi trans ne povestesc cu simplitate si frumusete despre vietile lor. In aceste portrete-fulger veti regasi cu siguranta lucruri cu care veti relationa puternic, indiferent de identitatea dvs de gen. Speram ca talcul acestor povesti sa va dea forta si speranta in aceste zile complicate, iar cand iesim din perioada aceasa sa fim cu totii mai informati si mai solidari cu persoanele transgender si nonbinare, sau cu persoanele rome trans, sau cu persoanele trans si gay, si asa mai departe. Cu totii avem dreptul la respect, siguranta, educatie, justitie, ingrijiri medicale!
Daca intrati pe pagina de facebook a campaniei #tnutace, o sa gasiti acolo si o rama pe care o puteti pune zilele astea la poza de profil - pe care o puteti apooi re-posta pe pagina campaniei, impreuna cu un mesaj de solidaritate cu comunitatea, sau un apel catre autoritati.
Portretele din aceasta galerie au fost colectate si editate (minimal) de Jerzy si Roxana.
#shnutace
Cu ce gen te identifici?
Masculin
Ce varsta ai?
29
Ce studii ai?
Facultate.
Cu ce te ocupi?
Lucrez in domeniul IT
Cum ai descrie copilaria ta?
Prima parte ma jucam ca orice alt baiat, cel mai mult cu baietii. Apoi cand am mai crescut si a inceput lumea sa comenteze, am devenit foarte confuz si retras.
Un exemplu de moment foarte fericit din copilarie.
Cand primeam o jucarie noua.
Un exemplu de moment foarte dificil din copilarie.
Cand eram obligat sa port ceva mai feminin.
Ce inseamna familia pentru tine?
In mod abstract: siguranta si sprijin. In cazul meu: multa presiune, si invazivitate, pe langa un fel de siguranta, in sensul ca, in cel mai rau caz, ii voi gasi pe ei langa mine.
Cum este/a fost experienta ta in scoala?
Destul de izolanta si invalidanta.
Cum sunt/au fost interactiunile tale cu sistemul medical din Romania?
Per total a fost ok.
Pe cine admiri?
Pe Patrick, Sasha, si restul activistilor din comunitate.
Un vis important.
Sa merg cu tranzitia pana la capat, inclusiv schimbatul actelor.
O teama mare.
Sa am complicatii sau sa esueze vreo operatie, sau sa primesc vreun raspuns negativ la schimbarea actelor.
O situatie dificila cu care te confrunti adesea - si ce strategii/solutii folosesti.
Cand e nevoie sa scot buletinul in orice circumstanta..asta reprezinta un cosmar pentru mine.
Ca strategie, evit orice situatie care ar necesita asta, inclusiv dusul la evenimente si locuri unde banuiesc ca ar cere vreun act, la fel cu returul produselor, prefer sa raman cu produsul nedorit decat sa merg sa l schimb.
#stefinutace
Cu ce gen te identifici?
Feminin
Ce varsta ai?
32 – merg pe 33
Ce studii ai?
Am o Licență și un Master în drept.
Cu ce te ocupi?
Lucrez in avocatură.
Cum ai descrie copilăria ta?
Aș spune că am avut o copilărie frumoasă, cu părinți și bunici aproape, locuri de joacă și prieteni minunați. Evident că adolescența e grea pentru toată lumea, mai ales dacă ești trans, dar pe vremea aceea nu era un cuvânt pentru asta, așa că toată suferința asociată era pitită suficient de bine încât să-mi văd de treabă.
Un exemplu de moment foarte fericit din copilărie.
La țară, am mers o dată la adunat fân de pe câmp cu o versiune extinsă a familiei – e o amintire minunată cu un drum foarte lung prin dealurile Prahovei până să ajungem la locul cu pricina, însoțiți de cățelul casei străbunicii mele și de voie bună. Am primit o furcă specială din lemn ca să ”ajut” și îmi amintesc foarte clar mirosul de fân și siesta de după masă pe căpiță. Știu sigur că aveam 7 ani pentru că la întoarcere am văzut un meci cu România la cupa mondială din 1994.
Un exemplu de moment foarte dificil din copilarie.
Clasa a 8-a a fost cruntă – am petrecut tot anul cu inima frântă și ascunsă de un munte de neîncredere în mine, în abilitatea de a lua capacitatea, de a-mi mai vedea prietenii odată ajunși la liceu și chiar de a ”merita” afecțiunea lor. Uitându-mă înapoi, mi se pare că au fost utile frământările de atunci, dar pentru Ștefi de 14 ani, fiecare zi era tristă.
Ce inseamna familia pentru tine?
Familie poate să însemne fie un grup de oameni cu care ești înrudit, fie un grup de oameni care a cărei apropiere s-a construit prin emoții și ani de zile de trăit experiențe împreună. Cel de-al doilea sens se suprapune uneori cu primul, dar nu întotdeauna – deci aș spune că mai ales în al doilea sens, familia este foarte valoroasă pentru mine. Sunt o persoană care idealizează destul de mult circumstanțele în care oamenii trăiesc dificultățile vieții mai degrabă împreună decât individual.
Cum este/a fost experienta ta in scoala?
Lungă – sunt 3 cicluri de câte 4 ani în care s-au întâmplat o grămadă de lucruri, și bune și rele. Mereu am simțit că sunt pretenții de la mine față de care sunt în urmă – fie academice, fie sociale. Am început să învăț să cânt la chitară și asta a fost un refugiu. Am început să fac dezbateri academice – alt refugiu. Și tot așa, din refugiu în refugiu am construit o personalitate cât să mă țină în facultate și câțiva ani mai apoi.
Cum sunt/au fost interactiunile tale cu sistemul medical din Romania?
În general – n-aș avea de ce să mă plâng. Cu toate că totul e greu și scump (ca timp, bani, energie, etc.) am avut noroc până în acest moment ca lucrurile să funcționeze.
Mai puțin cu privire la aspectele legate de tranziție – am avut medici care au refuzat să-mi ofere servicii din considerente ”morale” sau alții care au oferit servicii bazate pe presupunerea că identitatea mea de gen este o fantasmagorie pe care trebuie să o reparăm.
Pe cine admiri?
Pe cei doi mentori în avocatură pe care i-am avut la firma unde lucrez – mi se pare că mi-au oferit modele și resurse fantastice ca să învăț și să cresc profesional și ca om.
Pe Paris Lees care a scris pentru Vice, Guardian, Independent și acum pentru Vogue – mi se pare un exemplu de vizibilitate și ”common sense” în a-ți accepta identitatea și a crea un spațiu pentru ea.
Pe Natalie Wynn, care are canalul de Youtube ContraPoints – care în câțiva ai de ”vlogging” a construit un sistem de valori care mi se pare că ne echipează foarte eficient pentru provocările ideologige ale epocii.
Pe Julia Serano – care a scris poate cea mai bună operă de activism trans de până acum. Dacă veți citi o singură carte pe subiectul trans, citiți ”Whipping Girl” de Julia Serano.
Un vis important.
Să pot să trăiesc și să profesez 100% în acord cu identitatea mea de gen – să găsesc resursele și mecanismele prin care nu doar prietenii ci toți oamenii cu care interacționez (colegi, clienți, autorități) să accepte această premisă a existenței mele. Și să văd în tribune o finală de Wimbledon.
O teama mare.
Că părinții mei nu mă vor accepta niciodată ca pe fiica lor.
O situatie dificila cu care te confrunti adesea - si ce strategii/solutii folosesti.
Imi este încă greu să cunosc oameni noi, de teama că nu mă vor percepe sau accepta ca pe o femeie și îmi fac tot felul de scenarii negative despre cum vor reacționa, ce prejudecăți vor avea, cum o să strice asta interacțiunea socială și buna dispoziție a tuturor. Ce încerc să fac este : (1) să nu am așteptarea că nu o sa-și dea seama că sunt transgender – adică să mă gândesc că ”bun, o să cunoască o femeie trans și dacă o să reacționeze negativ, asta spune mai multe despre ei decât despre mine; și (2) să mă gândesc ca reacțiile pe care le-am avut în ultimii 5-6 ani de când am început să comunic oamenilor cine sunt au fost în general pozitive – deci oamenii sunt fundamental buni și înțelegători, și cu acest capital de încredere pentru umanitate, trebuie să merg înainte.
#patricknutace
Cu ce gen te identifici?
Bărbat trans aproape binar
Ce varsta ai?
34
Ce studii ai?
Sunt regizor, am făcut și o facultate, dar nu prea mi-a păsat mie de studii, am crezut mai mult în mentorat și muncă decât de a învăța despre artă din bancă.
Cu ce te ocupi si de cand?
Regizor de film. Nu știu exact de când și activist trans, de vreo 6 ani.
Cum ai descrie copilaria ta?
Una fericită, într-un loc foarte frumos, înconjurat de multă iubire.
Un exemplu de moment foarte fericit din copilarie.
Vărul meu inventa tot felul de jocuri. Unul dintre ele era de-a uliul și porumbelul, că-i plăceau porumbeii și creativitatea și energia lui ne entuziasmau pe mine și pe copiii din vecini. Îl jucam în pădurea de anini din spatele casei, ne ascundeam în vegetația înaltă și tin minte sentimentul ăla că eram parte din natură. Întotdeauna m-a fascinat natura la scară mică, voiam să fiu mic cât o furnică și să-mi fac casa într-o ciupercuță.
Un exemplu de moment foarte dificil din copilarie.
Pe la 8-9 ani i-am zis bunicii că eu când o să fiu mare o să ma fac băiat și ea a râs și a zis că așa ceva e o prostie și că nu se poate.
Ce inseamna familia pentru tine?
Înseamnă oamenii ăia pe care îi iubesc și care mă iubesc, pentru care aș lăsa tot dacă ar avea nevoie de mine și care știu că ar lăsa tot dacă aș avea nevoie de ei.
Cum este/a fost experienta ta in scoala?
Nu prea mi-a plăcut școala, că nu prea era nimic interesant și uram temele, deși am fost un copil cuminte și (rezonabil de) silitor.
Cum sunt/au fost interactiunile tale cu sistemul medical din Romania?
Proaste, am fost nevoit să încep tranziția hormonală pe cont propriu, după vreo 3-4 interacțiuni defectuoase cu endocrinologi, de asta m-am și apucat de activism.
Pe cine admiri?
Admir și încerc să învăț de la toți oamenii care își recunosc și încearcă să facă pace cu demonii lor.
Un vis important.
Să fiu împăcat.
O teama mare.
Să nu fiu împăcat.
O situatie dificila cu care te confrunti adesea - si ce strategii/solutii folosesti.
Burnout, sentimentul că nu mai pot, nu mai vreau, please leave me the fuck alone. Apoi îmi amintesc că au fost perioade când nu am simțit asta și îmi amintesc că știu ce îmi place și ce vreau și încerc să triez și să las deoparte tot și pe toți care-s toxici.
#maxnutace
Barbat transgender, 23 ani, student
Cum ai descrie copilaria ta?
Despre copilaria mea, as putea spune ca a fost frumoasa, a fost foarte timpuriu momentul in care am realizat ca ma simt blocat intr-un corp ce "nu-mi apartine", motiv pentru care adoram verile petrecute la tara, unde persoanele ce nu ma cunosteau, ma luau ca atare, ca baiat.
Un exemplu de moment foarte fericit din copilarie.
Timpul petrecut cu varul meu care are autism
Un exemplu de moment foarte dificil din copilarie.
Momentul in care am inceput sa ma confrunt cu situatia identitatii mele de gen
Ce inseamna familia pentru tine?
Familia inseamna oamenii care ma iubesc si pretuiesc cu adevarat, in care pot sa am incredere, fara a fi necesar sa fim legati de sange.
Cum este/a fost experienta ta in scoala?
In cateva cuvinte, n-as mai repeta experienta liceului sub nici o forma
Cum sunt/au fost interactiunile tale cu sistemul medical din Romania?
Interactiunile mele personale cu sistemul medical in Romania au fost in regula, cu exceptia unei singure dati, cu o asistenta
Pe cine admiri?
Oamenii sinceri si care sunt ei, reali, fara masti, fara ascunzisuri
Un vis important.
Consider ca e bine sa dezvaluim planurile si visele dupa ce deja s-au implinit.
O teama mare.
In general nu am temeri, cred foarte mult ca Dumnezeu nu ma/ne lasa la greu
O situatie dificila cu care te confrunti adesea - si ce strategii/solutii folosesti.
Actualmente, nu pot sa spun ca am vreo situatie de genul acesta
#andreinutace
Cu ce gen te identifici?
Masculin
Ce varsta ai?
35
Ce studii ai?
Facultate
Cu ce te ocupi si de cand?
IT, de cel putin 5 ani.
Cum ai descrie copilaria ta?
Fericita, deși in perioada imediat post-comunista, eram mulți copii, nu am simțit diferențe de gen sau disforii pana spre adolescenta. A fost o copilărie frumoasa plină joaca, libertate pe afara, părinți ok de la care am avut ce învață.
Un exemplu de moment foarte fericit din copilarie.
Când mama m-a tuns prima data cum am vrut eu și m-a lăsat cu blugi de băieți sa apar la premierea festivă de sf de an școlar, clasa a2a, luasem premiu cu coronița, de atunci am început sa mă îmbrac din ce in ce mai masculin iar ai mei au început sa priceapă.
Un exemplu de moment foarte dificil din copilarie.
Când trebuia sa port rochița, și ultima data de altfel in grădinița la o serbare. Am plâns, n-am vrut sa mai deschid gura la serbare deloc.
Ce inseamna familia pentru tine?
Familia este totul pentru mine. Sunt cei ce mă susțin indiferent de orice deși a fost ceva nou Pt ei sa mă înțeleagă ca persoana Trans încet încet s-au informat și educat, iubind-mă in continuare.
Cum este/a fost experienta ta in scoala?
A fost ok, mult mai bine in liceu când m-am dus departe de casa la cămin/internat. Ceea ce m-a ajutat sa mă descopăr singur, sa mă formez și impun in ceea ce simteam sa fiu ca bărbat. Am fost foarte bine primit de colegii din liceu, nu știu dacă din cauza ca mă implicam in tot ce însemna activități culturale baluri organizări, extra școlare, sau ca încercam sa fiu sociabil și săritor cu toți.
Cum sunt/au fost interactiunile tale cu sistemul medical din Romania?
Per total au fost ok. După ce am început tratamentul (hormonal) am interacționat mai des, și am început sa le mai și explic doctorilor sau cadrelor medicale cum sta treaba cu persoanele trans. Pe cine admiri?
Mulți oameni din diverse locuri și motive, dar ca să mă rezum la cineva anume o persoana nu pot, mai degrabă as spune de toți cei care trec prin necazuri și sunt doborâti lăsați singuri, fără ajutor, indiferent de situație, și renasc ca pasarea Phoenix supraviețuind prin voința și tărie in suflet. Oamenii care se ridica. Pe aceștia ii admir.
Un vis important.
Sa ajung bărbatul pe care îl visez din copilărie, la casa mea, cu soția și copii mei, sa ii fac mândri pe părinți. O parte din vis l-am îndeplinit mai rămân câteva aspecte. Și sunt sigur ca voi reuși.
O teama mare.
Sa pățească ceva rău oricine din persoanele dragi mie.
O situatie dificila cu care te confrunti adesea - si ce strategii/solutii folosesti.
Înainte de schimbarea actelor era dificil când trebuia sa demonstrez ca sunt eu in buletin chiar dacă poza era actualizata și după tratament, le explicam frumos care era situația. Nu am avut probleme, oamenii sunt curioși sau neinformați dar alte situatii dificile nu am întâlnit decât cu cele ce țineau de acte vechi.
Mesaj catre posibili angajatori - si Romania in general:
Cu toții suntem oameni. Important e sa-ti faci treaba cum trebuie, asta ar trebui sa conteze cel mai mult la locul de munca - nu daca esti trecut F sau M in buletin.
#tmnutace
Cu ce gen te identifici?
Sunt femeie.
Ce varsta ai?
25
Ce studii ai?
Diploma de licenta
Cu ce te ocupi si de cand?
Programator de 2 ani
Cum ai descrie copilaria ta?
Un regret.
Un exemplu de moment foarte fericit din copilarie.
Cantand odata cu melodia de pe o caseta video "I'm a Hex Girl"
Un exemplu de moment foarte dificil din copilarie.
Tunsul parului meu. Ma deprima foarte tare, de aveam crize in momentul cand maica-mea ma tundea obligat; pentru ca atunci cand ma vedeam in oglinda, vedeam fata unui baiat.
Ce inseamna familia pentru tine?
Nu iti poti alege familia (de sange), dar nu te opreste nimeni ca cauti una mai buna.
Cum este/a fost experienta ta in scoala?
Foarte ciudata. Colegii nu intelegau de ce am comportamentul de fata si radeau tot timpul ca vreau sa imi 'schimb' genul.
Cum sunt/au fost interactiunile tale cu sistemul medical din Romania?
Bune, in afara de privirile ciudate cateodata la numele din buletin, si-au indeplinit servciile.
Pe cine admiri?
Am avut multi idoli de-a lungul timpului, dar toate se rezumau la un singur arheotip: "femeie puternica".
Un vis important.
Sa las ceva pe pamant care poate fi folosit de oameni (din domeniul programarii)
O teama mare.
Imposibilitatea de a-mi continua/termina tranzitia.
O situatie dificila cu care te confrunti adesea - si ce strategii/solutii folosesti.
Anumite sentimente care imi scapa de sub control cateodata. Aplic tactica "fake it till you make it". Izolarea in jocuri video ajuta foarte mult deasemenea.
#apnutace
Cu ce gen te identifici?
Non-binar.
Ce varsta ai?
29 de ani
Ce studii ai?
Licenta
Cu ce te ocupi si de cand?
Fac uneori traduceri si modelling (nu am un job deocamdata)
Cum ai descrie copilaria ta?
Destul de fericita, dar si oarecum stresanta, din punct de vedere al asteptarilor legate de note si comportament.
Un exemplu de moment foarte fericit din copilarie.
Vacanta la Paris cu ai mei. Ador sa calatoresc si imi plac mult muzeele si locurile noi.
Un exemplu de moment foarte dificil din copilarie.
Am avut o colega in scoala generala care nu ma suporta, si mi-a fost bully cam un an de zile. Dar macar ai mei m-au sustinut pe deplin.
Ce inseamna familia pentru tine?
Familia inseamna oamenii care imi sunt alaturi. Parintii (desi nu stiu anumite chestii despre mine), persoanele cu care sunt in relatii (nu sunt o persoana monogama), prietenii apropiati.
Cum este/a fost experienta ta in scoala?
Am avut probleme de concentrare in primii 2-3 ani, si am avut parte de ceva bullying cam un an, in scoala generala. Liceul si facultatea au fost misto. In general mi-a placut sa invat, dar cu siguranta am simtit presiunea de a avea note bune, pana intr-a 12-a. Depresia si anxietatea au lovit dupa facultate, asa ca am putut sa termin fara probleme mari.
Cum sunt/au fost interactiunile tale cu sistemul medical din Romania?
Nu am avut foarte multe interactiuni, dar au fost in general ok, minus niste comentarii dubioase de la o doamna doctor ginecolog (in urma carora nu m-am simtit deloc confortabila sa ii zic ca sunt lesbiana).
Pe cine admiri?
Pe toti activistii care lupta pentru o lume mai buna pentru persoanele marginalizate.
Un vis important.
Sa am un job part-time care sa nu fie foarte stresant si sa fiu out complet si in viata profesionala si cea personala.
O teama mare.
Sa trebuiasca sa ma intorc vreodata in Romania ca sa locuiesc acolo.
O situatie dificila cu care te confrunti adesea - si ce strategii/solutii folosesti.
De multe ori, din cauza anxietatii, incep sa imi imaginez ce e mai rau in diverse situatii. Strategia, daca situatiile implica comportamentul altei persoane, este sa incerc sa comunic cu persoana respectiva, in loc sa presupun, si sa clarific totul cat de bine pot.
#atnutace
Cu ce gen te identifici?
Masculin
Ce varsta ai?
25
Ce studii ai?
Universitatea Națională de Arte Iasi, Facultatea de Arte Vizuale si Design.
Sectia pictura.
Diploma de licenta si master.
Cu ce te ocupi si de cand?
Pe langa pictura, cochetez de 5 ani si cu tatuajele
Cum ai descrie copilaria ta?
Linistita si frumoasa.
Un exemplu de moment foarte fericit din copilarie.
Prima masinuta.
Un exemplu de moment foarte dificil din copilarie.
Cerceii.
Ce inseamna familia pentru tine?
Iubire, intelegere, sustinere.
Cum este/a fost experienta ta in scoala?
Foarte frumoasa.
Cum sunt/au fost interactiunile tale cu sistemul medical din Romania?
Nu am avut probleme. Au fost doar doua cazuri in care imi venea sa ma dau cu capul de pereti. Privind in urma, mi se par amuzante, dar una din ele este de neiertat pentru incompetenta cadrelor medicale ( a unora).
Pe cine admiri?
Diane Arbus:
Most people go through life dreading they'll have a traumatic experience. Freaks were born with their trauma. They've already passed their test in life. They're aristocrats.
Un vis important.
Sa nu fiu uitat.
O teama mare.
Sa nu fiu uitat.
O situatie dificila cu care te confrunti adesea - si ce strategii/solutii folosesti.
CNP-ul. Zambeste. Fii calm. Fii politicos. Explica. Zambeste. Treci mai departe.
#andreiaiosif
Cu ce gen te identifici?
Feminin.
Ce varsta ai?
Implinesc 53 pe 31 martie.
Ce studii ai?
Facultatea de Utilaj Tehnologic pentru constructii.
Cu ce te ocupi si de cand?
Suport tehnic pentru case de marcat, din iunie 2015.
Cum ai descrie copilaria ta?
Fericita. Am avut tot ce mi-am dorit.
Un exemplu de moment foarte fericit din copilarie.
Cand am convins-o pe bunica sa isi ia televizor ca sa am la ce sa ma uit sambata seara cand veneam la ea.
Un exemplu de moment foarte dificil din copilarie.
Cand am fost in "tabara" (de fapt era un sanatoriu) la Slanic Moldova si am facut amigdalita pultacee.
Ce inseamna familia pentru tine?
Totul. Inca locuiesc cu parintii mei.
Cum este/a fost experienta ta in scoala?
Clasele 1-4 plictisitoare, 5-8 placute, liceul traumatizant. Facultatea a fost interesanta dar dificila, mai ales primii 2 ani.
Cum sunt/au fost interactiunile tale cu sistemul medical din Romania?
Relativ bune. Avand o mama medic pana spre 30 de ani am avut un statut privilegiat.
Pe cine admiri?
Pe toate femeile care indraznesc sa faca meserii/cariere traditional considerate "pentru barbati".
Un vis important.
De fapt 2. Sa imi rezolv ultimele probleme legate de tranzitie si sa devin profesionista in zona electronicii auto.
O teama mare.
Singuratatea, dupa ce nu vor mai fi parintii.
O situatie dificila cu care te confrunti adesea - si ce strategii/solutii folosesti.
Destul de des sunt "misgendered", in primul rand la telefon dar uneori si fata in fata, mai ales daca contactul initial a fost la telefon. In majoritatea cazurilor ignor asta.
#alexandranutace
Genul: feminin
Vârstă: 20
Studii: Liceul
Ocupație: Artă - desen digital și pictură
Cum ai descrie copilaria ta?
Am fost un copil fericit căruia nu i-a lipsit nimic. Am avut și am în continuare familia alături de mine, o familie care m-a acceptat și susținut necondiționat.
Linistita si frumoasa.
Un exemplu de moment foarte fericit din copilarie.
Cel mai fericit moment din copilăria mea a fost atunci când mama mi-a cumpărat prima păpușă.
Un exemplu de moment foarte dificil din copilarie.
Nu-mi amintesc un moment dificil al copilăriei mele.
Ce inseamna familia pentru tine?
Familia este totul, atât am de spus.
Cum este/a fost experienta ta in scoala?
Experiența mea în liceu... nu una frumoasă, însă am trecut peste.
Foarte frumoasa.
Cum sunt/au fost interactiunile tale cu sistemul medical din Romania?
Am fost un șoc pentru toți medicii, nu in sensul rău, ci doar că nu s-ar fi așteptat vreo clipă că sunt o persoană trans.
Pe cine admiri?
Pe mama și pe mine. Pe mama o admir pentru ca este eroina mea și care a reușit să treacă împreună cu mine prin toate greutățile vieții, iar pe mine pentru că mă uit zilnic in oglindă și reușesc să găsesc o constantă evoluare.
Un vis important.
Visul meu e să fiu mamă și soție.
O teama mare.
Una dintre cele mai mari temeri este să îmi pierd oamenii care mă încurajează și sunt alături de mine.
O situatie dificila cu care te confrunti adesea - si ce strategii/solutii folosesti.
Cea mai dificila situație întâlnită este când prezint actele intr-o instituție, dar trec peste gândindu-mă că intr-o zi voi scăpa de aceasta problema.
Un mesaj pentru persoanele care nu știu nimic in legătura cu persoanele transgender:
Înainte să judeci pe cineva să știi că poți fi tu acela care este judecat, nu doar pentru genul cu care te indentifici, ci și pentru culoarea pielii, locul de unde provii, aspectul tău fizic, etc. Așa că înainte să judeci gândește-te ca mai presus de aceste bariere suntem oameni și toți avem un suflet.
#florinutace
Cu ce gen te identifici?
Sunt o persoana trans nonbinara care prefera pronumele 'ea.'
Ce varsta ai?
19
Ce studii ai?
Scoala de bucatar ospatar
Cu ce te ocupi si de cand?
Sunt eleva in clasa a unsprezecea.
De cand am intrat in carantina, ma ocup cu Tik-Tok:)
Cum ai descrie copilaria ta?
Si cu parti foarte rele, si cu parti bune.
Un exemplu de moment foarte fericit din copilarie.
Primul sarut.
Un exemplu de moment foarte dificil din copilarie.
Am stat internata intr-un spital o perioada foarte indelungata.
Ce inseamna familia pentru tine?
Iubire, afectiune, oameni care te inteleg si te accepta asa cum esti
Cum este/a fost experienta ta in scoala?
Nici buna nici rea...
Cum sunt/au fost interactiunile tale cu sistemul medical din Romania?
Sincera sa fiu mi se pare ca sunt tratata ca un gunoi.
PS: nu doar eu simt asta, ci multe alte persoane din comunitatea trans.
Pe cine admiri?
Antonella, Patrick, Sasha, Alexa, Zamfi, Jerzy <3
Un vis important.
Vila Trans: un hostel in care sa si locuim ca familie trans, si sa avem si ceva camere de inchiriat s un bar-restaurant pentru a avea venituri.
O teama mare.
Mie imi este teama sa nu–mi pierd familia pe care mi-am facut-o cu voi, oamenii din comunitate.
O situatie dificila cu care te confrunti adesea - si ce strategii/solutii folosesti.
Nu sunt acceptata de bunica. Cand imi zice ca sunt fata ei, cand isi bate joc.
Si atunci folosesc metoda pe care eu o numesc Killer Frost, si-i zic ceva de genul:
- Don’t make me frosty, you wouldn’t like me when I’m frosty.
Pe romaneste, s-ar parafraza cam asa: daca esti rea cu mine, si eu pot sa fiu de gheata, sa stii.
#znutace
Cu ce gen te identifici?
Masculin
Ce varsta ai?
29
Ce studii ai?
Licenta la SAS UNIBUC
Cu ce te ocupi si de cand?
Sunt asistent social de aproximativ 5 ani, iar mai nou sunt si mediator comunitar :)
Cum ai descrie copilaria ta?
Nu imi aduc aminte foarte multe chestii din copilarie, dar stiu ca m-am distrat teribil, chiar si intre blocuri. Multi prieteni, multa joaca.
Un exemplu de moment foarte fericit din copilarie.
Cand mergeam cu tatal si fratele mai mic in parc, aproape fiecare instanta pe care mi-o amintesc imi aduce zambetul pe buze. Ne facea toate poftele, ne prosteam mult in 3.
Un exemplu de moment foarte dificil din copilarie.
Pubertatea.
Ce inseamna familia pentru tine?
O plasa de siguranta. Oamenii la care te poti intoarce "when shit hits the fan". Noi nu prea ne-am exprimat liberal sentimele in familie, dar stiu ca sunt acolo pentru mine orice s-ar intampla, si ca asta este felul lor de a-si exprima dragostea.
Cum este/a fost experienta ta in scoala?
Pentru mine a fost foarte ok, pot sa spun ca am fost incredibil de norocos.
Cum sunt/au fost interactiunile tale cu sistemul medical din Romania?
Pana in momentul de fata au fost civilizate. Chiar si daca m-am adresat unor medici care nu stiau cu ce se mananca acest subiect, macar am primit recomandari/referiri catre alte spitale/medici, toate cu respect si bun-simt.
Pe cine admiri?
Admir oamenii care nu se opresc din invatat toata viata.
Un vis important.
Sa cresc mare.
O teama mare.
Sa-mi pierd independenta. Sa nu pot avea grija de mine.
O situatie dificila cu care te confrunti adesea - si ce strategii/solutii folosesti.
Imi supra-incarc programul, si cand simt ca nu ajung sa fac/termin ce am inceput, iau o pauza, adica mici si bere cu prietenii. Works every time!
#mirunanutace
Miruna, fată trans, 22 ani, 10 clase, make-up artist (de aproximativ 4 luni)
Cum ai descrie copilaria ta?
Mi-as permite să îl citez pe Valeriu Butulescu "Copilăria. Singurul paradis pierdut."
Un exemplu de moment foarte fericit din copilarie.
Timpul petrecut cu prietenele mele, cu care ma puteam manifesta exact asa cum sa simt.
Un exemplu de moment foarte dificil din copilarie.
Momentul în care cei din jurul meu au observat ca sunt diferită.
Ce inseamna familia pentru tine?
Familia pentru mine înseamnă iubire necondiționată.
Cum este/a fost experienta ta in scoala?
A fost o formă de abuz emoțional și fizic, care a condus intr-un final la abandonare.
Cum sunt/au fost interactiunile tale cu sistemul medical din Romania?
Pot spune ca au fost relativ okey.
Pe cine admiri?
Oamenii curajoși si asumati.
Un vis important.
Să mă simt bine in pielea mea.
O teama mare.
In general, nu am temeri, cred ca daca iti doresti ceva cu adevarat poti obtine, indiferent de circumstanțe.
O situatie dificila cu care te confrunti adesea - si ce strategii/solutii folosesti.
O situație dificilă este in momentul in care întru in contact cu oamenii noi si nivelul anxietati mele devine foarte ridicat.
#jerzynutace
Cu ce gen te identifici?
Non-binar
Ce varsta ai?
30 ani
Ce studii ai?
Facultatea de Jurnalism, Comunicare si Relatii publice
Cu ce te ocupi si de cand?
Activsm LGBTQ+ din 2019
Cum ai descrie copilaria ta?
Sapte ani de fericire absoluta, apoi am inceput scoala.
Un exemplu de moment foarte fericit din copilarie.
Cand stateam cu tata, seara la foc in camping, si depanam povesti marinaresti cu fantome.
Un exemplu de moment foarte dificil din copilarie.
In primele cinci minte din clasa 1-a, invatatoarea mi-a explicat foarte agresiv ca libertatea de exprimare este anulata... gen pentru urmatorii 15 ani.
Ce inseamna familia pentru tine?
Suma tuturor oamenilor care ma iubesc, pe care ii iubesc si care vor sa construim o lume mai buna impreuna.
Cum este/a fost experienta ta in scoala?
Scoala generala a fost o provocare, cu mult bullying si discriminare, in care mi-am facut practica in distantare sociala (acum imi este foarte utila experienta in domeniu)
Liceul in schimb a fost de vis, un loc propice pentru dezvoltarea mea culturala, artistica si comunitara.
Cum sunt/au fost interactiunile tale cu sistemul medical din Romania?
Mama fiind asistenta, practic am crescut in spital. Ma simt super relaxata in acel mediu dar interactiunile cu medicii pot fi destul de dificile uneori, indiferent cine esti.
Pe cine admiri?
Nelson Mandela
Un vis important.
De la 14 ani visez sa devin scriitor publicat
O teama mare.
Imi este foarte teama ca voi trece prin viata fara sa fi lasat nimic important in urma mea
O situatie dificila cu care te confrunti adesea - si ce strategii/solutii folosesti.
Am anxietate sociala constanta, dar o combat prin a ma comporta ca un maestru de ceremonii
#leenutace
Cu ce gen te identifici?
Nonbinar
Ce varsta ai?
30
Ce studii ai?
Facultate
Cu ce te ocupi si de cand?
Hotelier de ceva ani
Cum ai descrie copilaria ta?
Nefericita.
Un exemplu de moment foarte fericit din copilarie.
Singuratatea. Libertatea de a alege sa nu fac nimic.
Un exemplu de moment foarte dificil din copilarie.
Momentul cand am realizat ca adultii nu sunt infailibili.
Ce inseamna familia pentru tine?
Familia inseamna persoane care ar face orice pentru tine si pentru care ai face orice. Am norocul de avea atat rude de sange, cat si prieteni si parteneri in familie.
Cum este/a fost experienta ta in scoala?
Sunt out as bi de la 15 ani si a fost ok la scoala. Probabil as fi fost mai ciudat daca as fi adus identitatea de gen in discutie, dar ma simteam cis la acel moment. Abia acum 10 ani am inceput sa-mi pun intrebari.
Cum sunt/au fost interactiunile tale cu sistemul medical din Romania?
Nu am avut mari interactiuni cu sistemul medical, nici nu am mentionat faptul ca sunt queer in aceste interatiuni.
Pe cine admiri?
Persoana cu care m-am casatorit acum aproape trei ani, prietenii apropiati (toti sunt enby), tatal meu care ma iubeste desi sunt parti din mine pe care nu le intelege. Richard Siken care mi-a amintit, de la 17 ani, ca suntem oameni si ca avem cuvinte pe care le putem aranja oricum - pentru a exista, pentru a supravietui, pentru a ne spune povestea, pentru a defini unde vrem sa ajungem. Care mi-a dat cuvinte pentru durerea de a pierde pe cineva while in the closet. Mi-e greu sa ma gandesc la ceva mai crud decat de a pierde o persoana si a trebui sa te prefaci ca nu doare.
Un vis important.
O casa mica in munti, atunci cand pot sa ma sustrag din nebunia aceasta capitalista. Un semineu, un topor pentru lemne, o gradina, cineva drag langa mine.
O teama mare.
Teama ca persoanele pe care le iubesc nu vor sti ca au fost iubite.
O situatie dificila cu care te confrunti adesea - si ce strategii/solutii folosesti.
Sunt stealth, asa ca teama mea nu e nimic exotic. Mi-e frica sa pierd tot daca identitatea mea devine publica.
#annamichaelnutace
Cu ce gen te identifici?
Intersex nonbinar
Ce varsta ai?
26
Ce studii ai?
Facultate
Cu ce te ocupi si de cand?
Asistenta medicala
Cum ai descrie copilaria ta?
Destul de conplexa cu multe evenimente.
Un exemplu de moment foarte fericit din copilarie.
Vacantele mele pe care le-am petrecut la tara.
Un exemplu de moment foarte dificil din copilarie.
Momentele in care efectiv nu intelegeam daca sunt fata sau baiat pana la urma...
Ce inseamna familia pentru tine?
Oamenii care ma iubesc cu adevarat, imi vor binele, ma inteleg si ma accepta asa cum sunt.
Cum este/a fost experienta ta in scoala?
Destul de intensa. Eram exponat la orele de biologie mai rau ca la muzeu...
Cum sunt/au fost interactiunile tale cu sistemul medical din Romania?
Nu am avut prea mari probleme. Nu merg prea des la doctori.
Pe cine admiri?
Oamenii care au urmatoarele calitati: loialitate, sinceritate, iubire neconditionata.
Un vis important.
De a ajuta cat mai multi oameni.
O teama mare.
Teama de singuratate.
O situatie dificila cu care te confrunti adesea - si ce strategii/solutii folosesti.
Ma confrunt adesea cu neacceptarea de sine. Incercarea de a imi constientiza calitatile si de a mi le pune in valoare.
#sashaichimnutace
Cu ce gen te identifici?
Sunt un barbat trans
Ce varsta ai?
Consider ca varsta este un construct social care nu spune absolut nimic despre intelepciunea persoanei, asa ca, dupa lungi consultari cu sfetnicii regatului sufletului meu, si avand ca inspiratie recenta abdicare de la "ce bine c-am crescut ca un print" din Regat, acum doua luni am decis sa abdic si io de la varsta. Dar daca e musai sa se stie atunci am la curent 7 ani de HRT.
Ce studii ai?
SCOALA VIETII imi vine sa strig din toti plamanii da' n-o fac ca trebuie sa-i tin protejati, mai ales pe vremurile astea de Covid-19, desi cred cu tarie ca sistemul educational este mult prea depasit de starea actuala a lumii in care traim ca sa te mai poti lauda VERITABIL cu studiile si diplomele de carton. Dar am facut 12 clase la o scoala care avea si cinematografia ca profil deci sunt un fel de operator in tehnici cinematografice ca unica diploma, si dupa m-am apucat de Inginerie Aerospatiala ca sa ma las si sa mai incerc si la Asistenta Sociala, ca poate voiam sa am doua facultati abandonate nu doar una ca toti sarakii.
Cu ce te ocupi si de cand?
De cand m-am nascut ma ocup cu creșterea, in special a mea. Iar cand vine vorba de mine e ca si cum as avea doua joburi full time, trei copii acasa, caine si o amanta, atat de dificil sunt. Pe zi ce trece ma tot cresc emotional, spiritual, intelectual, uman, si am o vaga impresie ca o sa ma cam tina asa pana mor (dhuamneajuta).
Asa, pe bani, ca job, am facut si fac o mulțime de lucruri. Am inceput sa fac bani in 2005 ca Game Tester dupa o răsunătoare cariera de cateva zile in curierat, apoi dupa vreo doi ani am fugit dupa o fata pana in Argentina unde am invatat sa fac bijuterii goth, tatuaje si body piercing, skilluri care m-au ajutat sa mananc o paine desenand tatuaje temporare (nu, nu d-alea cu fake hena "neagra" care sunt niste bombe toxice bleah-no-no) pe-o plaja din Valencia unde am aterizat dupa ce ne-a lovit El Paro del Campo feat Argentina editia din 2008. Cand m-am intors in tara am gasit de lucru la vandut vacante pe viata pe-o insula din Spania; eram mic si prost si prost si prost si vindeam multe vacante si faceam la bani din bonusuri de performanta de ziceai ca m-am nascut cu mir in frunte smr, dar ne-am despartit de indata ce am aflat ca vindeam minciuni asa ca mi-am luat spaniola si de frica sa n-o pierd m-am angajat la un Helpdesk. Suport tehnic in studii clinice faceam io la birouasul meu corporatist din mijlocul hangarului ala imens de la un anume etaj 4 din zona crepusculara Pipera. Si ofeream suport si in engleza, si in romana dar mai ales in spaniola. Odata am reusit sa ajut chiar si in franceza o doamna asistenta care avea nevoie de un password reset; norocu meu ca era din Quebec deci nici ea nu vorbea mare branza de franceza asa c-am furculiționit-o pe femeie de mi-a zis chiar si mulțumesc "bocu" la sfarsitul apelului. Si ajutam doctori, asistente, pacienti, pe Pfizer, pe Sanofi Aventis, dar mai ales pe CRF care era un proiect mediocru de care fugeau toti ca cica e urat si naspa si greu si pieidracesanutemaivad. Da io de fel sunt milos asa ca l-am luat sa-l cresc mare si frumos si-asa am ajuns ce-l mai bun 2nd level si trainer pe care l-a vazut vreodata CRFu' in toata viata lui si nici nu cred ca a mai văzut de-atunci, jur. Pai cand ieseau copiii epuizati din zecile de ore de 'jdemii de traininguri si-i intrebau care proiect le-a placut cel mai tare ziceau toti, in cor, "- trainingu pe CRF cu Sasha* (pe-atunci nu mi se spunea inca asa) e cel mai misto". Si eu l-am facut sa fie pentru ca sunt prea creativ si chiar ma pricep la oameni. Dar apoi m-au cam dat afara. Asta s-a datorat in mare parte faptului ca eram "lezbianca" open si am indraznit sa cer sa mi se adreseze direct colegul care s-a plans ca prea-s io "lesbi" cu iubita mea pe la munca. In fine, ei au terminat cu mine in 2012 iar eu am terminat cu ei in 2016 cand am castigat procesul in instanta si m-am umplut de bani.
Dupa o pauza de cateva luni am incercat un restart cu Corporatia c-am zis ca n-or fi toti atat de jalnici precum Stefanini, asa ca m-am dat umpic la HP, la HP i-a placut si lui de mine chiar daca eram un trans la inceput de tranzitie (jos palaria pentru toti oamenii de acolo, de la colegi pana la manager/mangera au fost superbi, nota 10000000000 pentru omenie, empatie si acceptare) si ar mai fi tinut umpic romanta, cred, dar am fugit in Spania si a trebuit sa divortam. Era printr-un tarziu de 2014. Atunci am decis ca oricum sunt sarac si in Corporatie deci n-am nimic de pierdut asa ca mi-am indreptat sufletu catre singura mea mare dragoste adevarata, adica sa incerc sa-i ajut pe oameni sa fie mai umani ca poate asa vindecam planeta de boala capitalismului si-a goanei dupa imbogatire cu orice cost (cum ar fi cei peste trei milioane de copii care mor anual din lipsa de hrana). Si m-am dedicat dupa cum m-am priceput si eu, prin activism trans, voluntariate, proiectele mai mici sau unele chiar si mai mici, grassrooting, carte vie, traininguri pe identitati de gen, pe diversitate, pe antidiscriminare; asa s-a facut ca am ajuns cu vorba si la copii din comunitati marginalizate (se stiu ei care sunt copiii aia din Slatina care mi-au oferit de depaaaaaaaaarte cea mai frumoasa lectie de umanitate si iubire), si la gabori, la psi(hologi, hiatri, hoterapeuti), la studente si studenti, la oameni random din viata mea.
M-am intors umpic la munca pe "salariu" in proiectul București 2021 Capitala Culturala de la ArCuB, iar de acolo m-au dus pasii la copiii de la Clubul de Educatie Alternativa 141, cel mai frumos loc unde mi-am lasat vreodata energia, care apoi a fost ingropata sub plafonul scolii pe care l-a prăbușit coruptia si furtul din banu public. End of story.
Am mai castigat bani ca ajutor de bucatar, șofer pe uber, am si ospatarit, iar ca emigrant in tari straine am facut curat prin hotel si de mancare prin bucatarii.
Unii oameni au zis despre mine chiar si ca sunt artist si-au dat si la gazete despre performance-ul meu, altii vor sa ma vada publicat pentru ca le place cum scriu, iar eu vreau decat atat, sa-i invat pe oameni cum se construiește iubirea si sa fac picturi in lumini si desene cu gel auriu pe lemn pictat in albastru de Grecia si sa fac origami sa impaturesc sute de fluturi pe care sa-i adun in ganduri si sa-i lipesc cu sau fara voie pe pereti de muzee.
Am ales sa scriu umpicut mai mult pe subiectul asta pentru ca vreau sa atrag atentia asupra faptului ca "ocupatia" - sau "jobul" - nu mai sunt de mult lucruri care sa ne defineasca aptitudinile, capacitatile, talentele, visele si dorintele.
Cum ai descrie copilaria ta?
Fericita pentru ca pe vremea aia exista libertatea de a explora si de a te juca pe-afara cu ceilalti copii (si eram o droaie nu gluma) fara frica ca ne calca masina sau ca ne rapeste careva, si foarte trista pentru ca mi se reamintea zilnic ca nu se poate sa fiu cine sunt eu cu adevarat.
Un exemplu de moment foarte fericit din copilarie.
Peietenia cu surioara mea cea mica, cu ea am invatat despre cum se construieste iubirea si cat de misto se simte olidaritatea (exceptie momentul ala cand si-a facut un coven cu prietena ei si m-a blestemat sa nu intru la liceu pentru ca faceam misto de incantatiile ei vrajitoresti. si asa a fost, n-am intrat la liceu in sesiunea din vara si m-am suparat o vreme pe ea dar macar am invatat ca nu e o idee buna sa razi de vrajitoare chiar daca sunt clasa a 6-a si au 12 ani, mai ales daca esti praf la română. ps: in realitate nu vom stii vreodata cam cat de varza am făcut lucrarea aia de examen pentru ca nu s-a reusit descifrarea scrisului meu, intru disperarea lu taica-miu)
Un exemplu de moment foarte dificil din copilarie.
Copilaria mea toata a fost un moment foarte dificil, era greu sa fii si trans si copil si mega sensibil si in romania anilor 90 si sa cresti si cu atata bataie de-am tot primit de-acasa.
Iar daca ar fi sa aleg un moment si doar unul singur, atunci am sa aleg sa trec peste bataile lu taica-miu si-am sa ma opresc in vacanta de la Slanic Moldova din vara lui '91, atunci cand m-am rugat de tata o zi intreaga sa ma ajute sa construim o motocicleta din caramizi dar el l-a ales pe copilul unei prietene de familie pentru ca el era baiat, iar eu nu.
Ce inseamna familia pentru tine?
Familia mea sunt toti oamenii care s-au bagat cu tot dragul si cu toata inima sa construim iubire unul pentru altul
Cum este/a fost experienta ta in scoala?
Skip. Lol. Horror. Pana intr-a 4-a traumatizanta ca purtam uniforma cu fustita si guler alb si bentita. Intre a 5-a si a 8-a si mai traumatizanta pentru ca acolo s-a simtit cel mai tare ca incepem sa ne respingem unii pe altii in functie de ce avea fiecare in chiloti. La liceu mega horror ca eram deja in adolescenta si voiam si io o iubita dar nu eram baiat si mai eram si indragostit de doua fete.
Cum sunt/au fost interactiunile tale cu sistemul medical din Romania?
Ca persoana trans lamentabile, jignitoare, lipsite de empatie, umanitate, compasiune, grija, atentie, knowledge si know-how. Am venit operat de la Chisinau dupa vreo 10 zile si-am ajuns la urgente cu o durere foarte mare in zona pieptului iar individa (nu pot sa-i zic medic, sa-si zica ea asa, pentru mine a fost o amatoare de joasa speță) m-a trimis la Chisinau ca nu mi-a facut ea operatia, sa ma duc la medicul care m-a operat daca ma doare ceva.
Pe cine admiri?
Era 2018 cand universul mi l-a adus in cale iar pentru mine a fost dragoste la prima vedere. Ne-am vazut in fata blocului la el, a urcat in masina, am facut cunostinta si aia a fost, am stiut ca viata mea s-a imbogatit brusc cu cel mai bun si grijuliu si bland si cald si uman suflet.
Era acolo ca sa ma ajute pentru ca nu mai aveam testosteron asa ca a venit inarmat cu zambetul lui de om dulce si-o seringa cu 1 ml de T ca sa-mi pot continua tratamentul. Pe barbatul asta minunat il cheama Rami si este fratele meu pe care il admir enorm pentru caracterul lui frumos cu principii si valori izvorate din respect, cumpatare si modestie. Rami nu urăște si lui nu-i sare tandara, Rami are mereu la el cate o vorba buna in caz de nevoie si e nelipsit de la orice activitate a comunitatii pentru ca vrea sa fie solidar cu munca persoanelor trans out, activiste, caci stie cat de important e sa fim together in this. Rami e stealth si nu face activism dar m-as bucura sa afle totuși, cat de mult bine ne face prezenta lui in comunitate.
Un vis important.
Eu cred ca este o crima impotriva umanități sa tii copii inchisi ca pe niste animale in centre de plasament sau orfelinate si sa-i privezi de caldura sentimentului de acasa, asa ca cel mai mare și important vis al meu e sa pot sa adopt macar toti copiii dar daca nu se poate pe toti atunci ma multumesc si cu 100.
O teama mare.
Error: File to large.
Please upload a smaller fear
O situatie dificila cu care te confrunti adesea - si ce strategii/solutii folosesti.
Depresia si gandurile suicidale.
Prima strategie e sa hang in there ca sigur acus apare miamor cu telefonu sa-mi dea iubire si drag si moral support si povete si discuții filozofice cu gust de ceai in curtea unicornilor dar fara harfe de 'telectuali, si sa ma faca sa rad in hohote cu glumele noastre de bosorogi vesnic tineri. Iar daca intarzie sa apara si simt ca ma duc la fundul prapastiei atunci imi derulez vocea ei in cap care-mi spune "- hai, mai baga o fisa miamor, ca stiu ca poți, ca tu esti puternic" sau ma pun si ascult vreuna din înregistrările cu discutiile noastre din curte, pe care le-am facut cu nesimtire pe ascuns pentru ca atat de imens imi este dorul de ea chiar si cand locuim sub poluarea aceluiași oras.
A doua strategie e sa fiu aproape de fratiorii mei, adica baietii din comunitate, pe care ii ador de mor pentru toata frumusetea si solidaritatea cu care ingrijesc mica noastra comunitate T4M, dar mai ales pentru tot dragul si prietenia cu care ma inconjoara. Asa ca ne sunam, ne vedem pe camera, ne auzim, povestim, ne mai tinem umpic în brate virtual, mai un sfat, mai o vorba de incurajare, din cand in cand ne scoatem chiar si "avutiile" de prin sertare daca achizitia e recenta... si la final raman cu zambetele si moacele lor adorabile intiparite pe retina and that's pure medicine smr, sa imi vad fratii zambind si razand. Chiar m-ajuta
La a treia strategie ii spune origami si de cele mai multe ori ia forma de fluturi sau cocori, dar strategia asta functioneaza doar cand am foi colorate.
"A patra strategie"... it's locked. To unlock this feature you need the access key.